
Yin yoga
Kom helt ned i gear

Yin yoga
60 min / 700 kr.
Hvad er yin yoga?
Yin yoga er en langsom, blid og meditativ yogastil, hvor fokus er på dyb udstrækning og afspænding. Dette stimulerer vores bindevæv og øger vores fleksibilitet på en dybere måde, i modsætning til de mere aktive og dynamiske yogastilarter, hvor primær fokus er på den muskulære del af kroppen.
​
Stillingerne udføres siddende eller liggende, og hvert stræk holdes typisk 3-5 minutter, men i nogle tilfælde helt op til 10 minutter. Dette giver os muligheden for at arbejde med vores åndedræt og dermed frigøre spændinger og åbne op for energi flowet i vores krop.
​
Yin yoga er en fantastisk måde til at genoprette indre ro og balance, i vores ellers travle og hektiske hverdag, hvor ting har tendens til at foregå i et hurtigt tempo.
​
De fleste yogaformer er aktive og dynamiske, hvor primær fokus er på den muskulære del af kroppen, også kaldet for Yang og er bl.a. yogaformerne Hatha, Astanga, Vinyasa, Flow og Hot yoga. Disse yogaformer er gode for os, da de styrker os, gør os smidigere og generelt er meget opløftende. For at skabe balance i vores liv, er det dog vigtigt at vi har lige dele Yin og Yang. Som verdenen i dag ser ud, har de fleste af os generelt mest Yang i vores liv, og derfor brug for mere fokus på Yin, der skaber mere ro, blidhed og hvile.
​
Hvem kan dyrke yin yoga?
Alle kan praktisere yin yoga, da det er en meget tilpasningsdygtig praksis. Der er ikke en rigtig eller forkert måde at lave yin yoga på. Høj eller lav, kraftig eller spinkel, stort set alle kan være med. Dens langsomme tempo gør at yin yoga kan tilpasses til enhver krops behov. Der er altid alternative stillinger, der kan bruges til at imødekomme eventuelle skader eller begrænsninger. Så yin er virkelig en tilgængelig og dybt givende praksis for alle.
​
Hvordan påvirker yin yoga kroppen?
Yin yoga arbejder med kroppens bindevæv. I stedet for at fokusere på muskler, som en klassisk Yang yoga praksis ville, fokuserer Yin på bindevævet (fascia), sener, ledbånd, ledkapsler, knogler og mere. Med lange hold af hver stilling kan øvelsen mere effektivt målrette bindevæv.
Ud over den fysiske krop arbejder yin yoga også med den subtile krop via meridianteorien om traditionel kinesisk medicin. Yin-traditionens tro er, at vi ved at strække og komprimere kroppens meridianer, stimulerer den fritflydende bevægelse af qi (eller chi). Qi er livskraftsenergi (i det væsentlige svarer til prana i den yogiske tradition).
Yin arbejder også meget med sindet. Fordi det er en dybt introspektiv praksis med lange hold (typisk holdt i tavshed eller mens du lytter til filosofiske fortællinger), opmuntrer denne praksis i høj grad til meditation hele vejen igennem, hvilket uundgåeligt påvirker sindet positivt.
​
Bindevævet
Fascia er båndet af tyndt, fibrøst bindevæv, der vikler sig rundt og understøtter enhver struktur i din krop. Forskere troede oprindeligt, at fascia kun gav støtte til dine organer, muskler og knogler. For nylig er definitionen udvidet til også at omfatte det væv, der omgiver alle celler, nerver, led, væv, sener og ledbånd i hele din krop. Som en del af denne opdagelse lærte de, at fascia er en del af et systemdækkende netværk, der giver form og funktion til alle dele af din krop. Derfor kaldes bindevævet også for kroppens lim.
Det er et kontinuerligt lag væv, der er fleksibelt og i stand til at modstå spændinger. Fascia er et trævlet, hvidt stof, der hovedsageligt er lavet af kollagen. Kollagen er en type protein, der giver styrke og fleksibilitet. Fascia er blød, løs og består af flere lag. En væske kaldet hyaluronan er mellem hvert lag. Hyaluronan hjælper din fascia med at strække sig, mens du bevæger dig. Betændelse og traumer kan udtørre hyaluronan og beskadige din fascia. Når din fascia strammer, kan det begrænse bevægelsen af ​​dine muskler og væv, hvilket forårsager smerte og andre sundhedsmæssige forhold.
​
Hvad gør fascia?
Fascia giver struktur og støtte i hele din krop. Det holder dine muskler sammen, hvilket giver dem mulighed for at trække sig sammen og strække sig. Det giver en glat overflade for dine muskler, led og organer til at glide mod hinanden uden at skabe nogen friktion eller tårer. Fascia stabiliserer også din kropsstruktur og giver din krop styrke. Det adskiller dine muskler og letter muskelspændinger. Det hjælper også med ledstabilitet og bevægelse, og det forbedrer dit kredsløb. Fascia giver et miljø, der gør det muligt for alle dine kropssystemer at arbejde sammen.
​
Hvordan kan jeg holde min fascia sund?
Fascia spiller en vigtig rolle i din krops struktur og funktion, så det er vigtigt at holde den sund. Nogle måder, du kan sikre dig, at du holder din fascia i form, er:
-
Hold dig fysisk aktiv: Bevæg dig så meget som muligt i stedet for at sidde. Sørg for at få regelmæssig motion.
-
Stræk ofte: Stræk gør din fascia mere fleksibel. Dette kan hjælpe med at mindske smerter og betændelse.
-
Sid oprejst: Prøv at bevare en god kropsholdning. At falde sammen kan få din fascia til at stramme.
Hvad kan du gøre mod fasciasmerter?
Hvis du oplever smertefulde triggerpunkter forårsaget af strammet fascia, er der flere behandlinger, du kan prøve.
Yin yoga: Mange yogastillinger kan hjælpe med at lindre smerten forårsaget af strammet fascia.
Varmeterapi: Placer en varmepude over et smertefuldt triggerpunkt, eller prøv at tage et varmt bad eller brusebad for at løsne eventuelle stramme knuder.
Massage: Den indiske Abhyanga massage er bl.a. godt for dit bindevæv.
iAkupunktur: Med akupunktur vil en certificeret akupunktør placere nåle i dine berørte triggerpunkter for at hjælpe med at frigøre spændinger.
Foam roller: Rul en foam roller over områder af din krop, der oplever spændinger fra triggerpunkter.
​
Bindevævet kan sammenlignes med et edderkoppespind, som løber gennem hele kroppen. Forestil dig, at en edderkop går ét sted på edderkoppespindet. Det strækker og påvirker hele edderkoppespindet, og derfor kan smerter eller ubehag ét sted i kroppen skyldes, at bindevævet er stramt et helt andet sted. Hvis du har oplevet stivhed i kroppen, er det ofte bindevævet, der har brug for din opmærksomhed. Derfor er det vigtigt at styrke og strække bindevævet, så du holder hele kroppen sund og stærk.
​
Videnskaben har ikke altid set bindevævet som en vigtig faktor, men man har senere fundet ud af, at bindevævet er helt essentielt for kroppens funktionalitet og velvære, og at smerter i kroppen kan sidde i bindevævet i stedet for i muskler, sener og ledbånd. Et sundt bindevæv er elastisk, blødt og smidigt, så alt i kroppen kan bevæge sig glidende og frit i modsætning til et stramt og sejt bindevæv, der ofte medfører spændinger og smerter i kroppen. Studier har vist, at bindevævet også reagerer på mentale tilstande. Stress kan fx. få bindevævet til at trække sig sammen, stivne og sætte sig som smerter, stivhed og blokeringer i kroppen.
​